Podle čeho vybírat laminovačku a laminovací fólie

Každý, kdo doma vyrábí dětem vlastní učební pomůcky narazí na problém, jak prodloužit jejich životnost. Někdo to vyřeší lehce a levně, třeba lepením průsvitné izolepy přes papírové kartičky. Pokud ale využíváte doma vyrobené pomůcky častěji, vyplatí se zakoupení laminovačky. Máte-li dítě s autismem nebo s jinými vzdělávacími speciálními potřebami, vlastní výrobou pomůcek ušetříte docela dost peněz.

Často se mě rodiče ptají, jaký laminátor mají vybrat.

 

Sepsala jsem tedy své postřehy z několikaletého domácího vyrábění pomůcek.

1. Jak často a na co

Nejprve je třeba si ujasnit, na co budeme laminovačku využívat a jak často. Pokud jen jednou za čas, postačí levná. Já měla ze začátku 2 laminovačky z Tesca za cca 400 Kč. Zvládly folie 80 mic, víc ne. Později se zalaminované části od sebe oddělovaly, což jsem řešila tak, že jsem každou folii nechala několikrát  projet laminovačkou. Při větším množství kartiček už je to problém a je také k vzteku, když se kartičky během používání rozlepí.

2. Jak velkou laminovačku zvolit

Laminovačky jsou buď na folie rozměru A4 nebo A3. Laminovačka A3 samozřejmě zvládne i A4. Ale zase je třeba si uvědomit, že je laminátor dražší, je větší (což bude třeba problém v malých prostorách) a budou také potřeba papíry i folie rozměru A3, které jsou také o dost dražší a to včetně tisku ve velikosti A3. Myslím si, že ve většině případech postačí klasická velikost pro papír A4.

3. Na co se při nákupu zaměřit

Důležité je vědět, jaké laminovací fólie přístroj zvládne. Tloušťka fólií se měří na microny (100 mic je 0,1 mm). Je dobré vybrat takovou laminovačku, která zvládne i silnější fólie.
Pro představu: 80, 100 nebo 125 mic jsou nejpoužívanější. Např. zelená občanka je ve fólii 125 mic, technický průkaz auta je ve 175 mic.

Dalším faktorem je laminace za tepla a za studena. Osobně laminuji jen  za tepla, protože je výsledek lepší.

Laminovačky se liší počtem válců. Nejlevnější mají jen jen jeden pár válců. Laminování není tak kvalitní (viz moje poznámka nahoře o laminovačkách z Tesca), přístroj se více přehřívá a laminování většího množství fólií je zdlouhavější. Občas se také stává, že levnějším laminátorům se fólie kvůli přehřátí zamotá na válec a je třeba ji rozebrat a namotanou fólii odstranit. Nejlepší laminovačky mají 3 páry válců. Nicméně jak jsem již psala, na občasné laminování postačí i ty levné přístroje.

4. Jakou sílu laminovacích fólií zvolit?

Pokud chcete jen prodloužit životnost pomůcek, nezáleží vám na pevnosti, postačí fólie 80 mic, které jsou jedny z nejlevnějších (slabší fólie nebrat!).
V případě laminování menších částí, například komunikačních kartiček, jsou lepší silnější fólie. Obecná rada – čím je dítě menší, má horší motoriku, je dobré zvolit pevnější materiál, pomůcky tak vydrží i horší zacházení. Osobně nejraději používám sílu 100 mic. S takovými fóliemi se lépe pracuje, protože jsou pevnější, kartičky se nerozlepují a snesou již i nějakou zátěž a náklady na jejich pořízení nejsou o moc vyšší než při koupi 80 mic fólií.

5. Jak velké fólie používat?

Fólie se používají nejčastěji v rozměru A4. Prodávají se i větších rozměrů – A3, nebo naopak menších A5, A6. Také se objevují sady, kde jsou velikosti namíchané. Já používám fólie A4. Pokud potřebuji zalaminovat jen pár kartiček, fólii ustříhnu. Pozor – do laminovačky vkládat fólii pouze stranou se svařeným okrajem, jinak se může fólie zamotat do válce. Tady se šetření nevyplácí!

 

6. Jak laminovat?

Fólie má dvě vrstvy, shora nelepí, zespodu lepí při zahřátí. Při běžné pokojové teplotě je spodní vrstva nelepivá. Laminovací fólie jsou dvojicí fólií svařených obvykle po kratší straně, vypadají jako kapsy. Do tého kapsy se vloží papír / dokument, obě strany se k papíru přitlačí a celé se to nechá projet nahřátým laminátorem. Fólii vkládejte tak, aby projel svařený spoj v laminovačce jako první. Správné rozehřátí přístroje signalizuje světelná kontrolka.

7.  Lze zalaminovaný dokument stříhat?

Ano. Nejdříve zalaminujeme dokument celý a potom stříháme jednotlivé kartičky. Tuto variantu volíme  u méně namáhaných karet.

V případě častěji používaných kartiček, například při používání  kartiček při náhradní komunikaci je lepší pracnější varianta. Nejdříve se jednotlivé piktogramy vystříhnou, vloží do folie s rozestupem 4-10 mm od sebe a zalaminují. Po zalaminování se kartičky rozstříhají tak, aby měly kolem svařený spoj cca 2-5 mm dle potřeby. Mnohem snadnější je práce se silnější fólií, která kartičky udrží aby se tolik od sebe nerozjížděly nebo nepřekrývaly. Tento postup doporučuji použít u hodně namáhaných kartiček, jako jsou komunikační.

Můžete také využít řezačku. Ale pozor, nad 150 mic už zvládne fólie pouze řezačka páková, ne kolečková. Silnější fólie je možné také řezat za pomoci odlamovacího nože a tvrdé podložky.

8. Jaký použít papír?

Pokud chcete mít zalaminované stránky  či kartičky pevné, je lepší zvolit silnější fólii. Zkoušela jsem i čtvrtky, ale ty se po nějaké době používání od sebe s fólií oddělovaly. Daleko lepší výsledek získáte použitím např. 100 mic fólie a kancelářského papíru s gramáží od 90g/m2 a více,  než s použitím čtvrtky a fólie 80 mic.

9. A nakonec, jakou laminovačku používám já?

Koupila jsem GBC HEATSEAL H425. Laminovačka zvládne velikost fólií do rozměru A3 a sílu fólií od 75 do 250 mic. Má čtyři válce, zvládá laminování za tepla i za studena a má zpětný chod, což se ocení zejména při špatném posunutí laminovaného materiálu uvnitř fólie. A je hodně rychlá, zvládne rychle zalaminovat větší množství materiálu najednou.

Zkušenost – laminování v rozměru A3 jsem nikdy nepoužila, laminování za studena také nevyužívám, fólie kupuji rozměru A4 v síle 100 mic a papír 90g/m2. Při příštím nákupu bych koupila levnější laminovačku pro rozměr A4 s podobnými vlastnostmi jako má tato.
Fólie používám ty, které prodáváme v našem e-shopu Z jiného světa.

Ilustrační foto: