Jak vyrobit komunikační knihu (náhradní komunikace)

Komunikační kniha slouží k uložení a uspořádání piktogramů, symbolů nebo fotografií, které se používají při náhradní komunikaci. Je určena dětem či dospělým s komunikačními problémy (autismus, dysfázie, mentální retardace aj). Jde o obrázkový výměnný komunikační systém (PECS, VOKS).

Komunikační knihy nekoupíte v běžných obchodech. Najdete je ve specializovaných prodejnách, nebo si ji můžete sami vyrobit.

Co je k vyrobení vlastní komunikační knihy potřeba?

 

043

  • Desky s kroužkovou vazbou - pořadač (my použili velikost desek A4).
  • Laminovací fólie (podle velikosti budoucí knihy, naše je A4, použili jsme 100 Mic sílu fólií)
  • Barevné papíry + 2 bílé papíry
  • Suchý samolepicí zip - na komunikační řádky je potřeba strana mechová. Zipu s háčky je potřeba jen málo. Tuto stranu (ostrou) budeme používat na komunikační karty. Samolepicí zip je jako samolepka, sloupne se spodní papírová vrstva a stranou, která lepí se zip přiloží k podkladu.
  • Kousek lepicí pásky či jiné spojení ke komunikačnímu proužku
  • Děrovačka

 

Postup:

048

Rozmyslíme si, kolik bude mít kniha listů. Je dobré je barevně rozlišit podle komunikačních témat. Například - jídlo/žlutá,  zelená/slovesa apod. Komunikující osobě se potom v knize snadněji vvyhledává konkrétní piktogram.

052

Na zalaminované listy nalepíme suchý zip. Je možné udělat řady svisle i vodorovně. je důležité si rozmyslet, jak velké komunikační karty budeme používat a podle toho řady zipu nalepit. My jsme na zalaminované listy A4 pro karty velikosti 6x6 cm nalepili 3 řady suchého zipu vodorovně, z lícové i rubové strany. Děrovačkou jsme udělali otvory podle rozpětí kroužků pořadače.

055

Nyní je třeba vyrobit stránku s komunikačním řádkem. Měl by být o trochu širší, než je šířka komunikačních karet (v našem případě karty 6x6 cm). K blílé stránce jsme připevnili pružným spojem (aby se mohl ohýbat) komunikační řádek (zalaminovaný pruh papíru o šířce 6,5 cm)

My jsme  na spojení stránky a komunikačního řádku použili lepicí pásku na koberce, která je velmi pevná a pružná. Je také možné použít jinou pásku, třeba izolepu.  Pokud uděláte jiný spoj, je třeba myslet na to, že musí být ohebný a pevný. Na řádku bude připevněný komunikační větný proužek, který bude komunikující osoba strhávat.

Na plochu stránky opět nalepíme suchý samolepicí zip stranu mech ve 3 řadách a jednu řadu doprostřed komunikačního řádku.

057

Nyní je třeba vyrobit komunikační větný proužek, na který se budou skládat komunikační karty.  Je dobré ho udělat v šíři komunikačních karet, v našem případě je široký 6 cm.  Proužek opět zalaminujeme, na spodní stranu nalepíme 3 malé kousky samolepicího suchého zipu strany háček a z vrchní lícové strany pruh mechové části zipu.

075

Větný proužek si může komunikující osoba z knihy sundat  a libovolně používat ke komunikaci. V knize bude mít uloženy všechny komunikační karty rozdělené podle témat.

072 073

Knížku si také můžete objednat hotovou a rovnou si do ní koupit i komunikační kartičky.

Vyrobit si komunikační knihu není nic těžkého. Na začátku je jen třeba si rozmyslet pro jak velké karty ji vyrábíme,  jak budeme suchý zip lepit, ujasnit si počet listů a na základě těchto informací si nakoupit materiál. Zbytek je jen o tom udělat si čas a být trpělivý:-)

Tak ať se vám komunikační knížka povede a hlavně, ať dobře slouží! :-)